Submerged: Hidden Depths – İnceleme

Fixlenmiş Hile, Genel, Güncel Hile, Hile, İnceleme/Özel İnceleme, Ön İncelemeler, Tam Çözüm/Rehber Nis 29, 2023 Yorum Yok

 
Uppercut Games tarafından geliştirilen ve 2022’nin Mart ayında yayınlanan keşif odaklı macera gizem oyunu Submerged: Hidden Depths, serinin ikinci oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Birinci oyuna kıyasla daha Çok alanı, daha Çok mekaniği ve daha akıcı animasyonları bünyesinde barındıran bu imal içerisinde muhakkak bir bölge içerisinde gidip geliyor, sağı solu keşfediyor ve Çeşitli gizemleri açığa çıkarabiliyoruz. Oyundaki hedefimiz etrafı keşfederek neler olup bittiğini öğrenmek ve bu keşif esnasında da atladığımız Ufak teknemizle birlikte su üstünde yol almak.
 
Oyun içerisinde Daimi olarak kendimizi bir yerlere tırmanırken ve bir yerleri keşfederken buluyor ve bu keşif esnasında da Çeşitli görüntülere göz atabiliyoruz. Oyunda Yine yer yer farklı canlılarla karşılaşabiliyor, bu canlıları araştırabiliyor ve ferdî günlüğümüze bu canlıları ekleyebiliyoruz. Oyunda Yeniden etkileşime geçebileceğimiz Türlü Etraf etmenleri bulunuyor, bu etmenlerle birlikte oyundaki sırları çözebiliyor ve karşımıza çıkan Türlü bulmacaları da yaptığımız atılımlarla birlikte aşabiliyoruz.
 
Serinin birinci oyununa kıyasla daha Çok içeriği bünyesinde barındırıyor
 
 
 
İlk oyuna kıyasla daha Çok özelliği ve mekaniği bünyesinde barındıran bu oyun içerisinde elbette birinci oyunu oynadıysanız karakterlerin değişimine de Şahit olabilirsiniz. Oyun içerisinde karakterlerimizin değişimi konusunda (belki hoşunuza masraf tahminen de gitmez) daha Fazla çizgi şekli bir yapıya bürünmüş durumda. Oyunda 2 farklı Ira bulunuyor ve bu karakterlerle birlikte kendi yolumuzu çizebiliyoruz. Oyunda kullandığımız karakterlerin rastgele bir avantajı yahut dezavantajı bulunmuyor, yalnızca yer yer birtakım bölgelerde kız karakteri öteki bölgelerde ise erkek karakteri kullanabiliyoruz. Fakat bunların kullanımı büsbütün birebir yani rastgele bir animasyon yahut mekanik değişiklikleri yok. Münasebetiyle yalnızca manzara olarak değişiklik yaşanıyor.
 
Oyun içerisinde kız karakteri çoğunlukla kullanıyor erkek karakteri ise yalnızca günlük araştırmalarında kullanabiliyoruz. Yani bir yerde ve bir yapının içerisinde günlük varsa bu günlüğü almak için erkek Ira bu yapıya hakikat ilerliyor ve bölgenin araştırmasını tamamlayabiliyor.
  
Oyunun temeli keşif
 
 
 
Keşif odaklı bu macera gizem oyunu  içerisinde muhakkak bir bölgede bulunuyor, bu bölgenin keşfini ise büsbütün biz yapıyoruz. Oyun içerisinde sular altında kalan bir kentte yer alıyor ve bu sular altında kalmış olan kenti araştırmaya koyuluyoruz ve Çeşitli yapıların içerisine girebiliyoruz. Doğal ki her yapının içerisine giremiyor lakin makul birtakım bölgeler bulunuyor. Bu anne bölgelere giriş yaparak oyunu sona erdirebiliyoruz.
 
Oyun içerisinde yapacağımız şeyler belirli. Bunlar ortasında bir teknemizle birlikte sağa sola yanlışsız gitme durumu, elimize teleskopumuzu alıp nerede ne Mevcut onu görebilme olayı  ve çevreyi araştırma kısmı ve bulduğumuz objeleri günlüğe aktarma durumu yer alıyor. Oyun içerisinde birinci oyunu göre daha Çok içerik, daha Çok oyun içi Öge ve etkileşim yer alıyor. Keşif ögeleri da ikinci oyunla birlikte arttırılmış durumda.
 
Çevre etkileşimi
 
 
 
Yine birinci oyuna göre bu oyun içerisinde Fazla daha Çok etkileşime geçebileceğimiz obje bulunuyor. Bu objelerle Natürel ki kendi yolumuzu açabiliyor ve bulmaca sekanslarını çözmeye uğraşıyoruz. Oyun içerisinde üstte da bahsettiğim üzere Temel maksadımız farklı farklı yapılar içerisine girerek bu yapıların keşfini tamamlamak ve bu yapıların keşfini tamamladıktan sonra da anne üssümüze Geri dönmek ve olayları pahalandırmak. Oyunda Daimi olarak bu döngü içerisinde kendimizi buluyor ve en sonunda da oyunu bitirerek neler olup bittiğini görebiliyoruz.
 

oyun içerisinde gideceğimiz yeri öncelikle teleskopumuzla görebiliyor, teleskopumuzla işaretlediğimiz yeri daha sonra haritamızı açarak geçiş yapabiliyoruz. Oyunda muhakkak başlı anne noktalar ve anne yapılar bulunuyor. Bu yapıların içerisine girebiliyor, yapıları keşfedebiliyor ve yapıların içerisinde yer Meydan bulmacaları çözebiliyoruz. Oyunda bu anne yapıların içerisinde toplayabileceğimiz Çeşitli objeler bulunuyor. Bu objeler ortasında günlükler, parlayan garip bir obje ve güç çekirdeği yer alıyor. Bu üç ögesi da toplayarak oyunda ilerleme kat edebiliyoruz. Her anne bölgeye gittiğimizde bu üç anne ögesi toplamaya ihmal etmiyoruz.

Bulmaca kısımları da işin kolay kesimi.
 
 
 
Oyun içerisinde anne bölgelere atıldığımız esnada bu yapıların içerisine girerek üstte bahsettiğim üç Temel objeyi topluyoruz ve bu ögeler sonrasında buranın keşfini tamamlayabiliyoruz. Fakat Olağan ki bu anne bölgelerin ve anne yapıların kimilerinde yer yer bulmaca kısımları bulunuyor. Bu bulmaca kısımları güç bir biçimde karşımıza çıkmıyor, yapabileceğimiz şeyler büsbütün muhakkak ve ortada bu atakları gerçekleştirerek bulmacaları ortadan kaldırabiliyoruz ve yolumuzu açabiliyoruz.
 
Bulmaca kısımları ortasında açılır kapanır köprüler, kırmamız gereken objeler, yerleştirmemiz gereken taşlar ve daha fazlası yer alıyor. Bulmaca kısımları içerisinde bu mekanikler yer alıyor ve bunları da yapmak epey kolay bir formda karşımıza çıkıyor. mesela bir bölgeye atıldık, kapalı bir biçimde duran köprüyü Aleni hale getirmek istiyoruz ve yanında da bir yük koyabileceğimiz kısım bulunuyor. Buranın üstüne ağır bir taş bularak getiriyor ve köprüyü açıyoruz. Taşı da esasen bulmak epey kolay. İşte bu kadar Yalın bir halde bulmacalar karşımıza çıkıyor. Hasebiyle rastgele bir zorlanacağınız sekans yer almıyor. Basitçe bu bulmacaları çözerek o bölgenin keşfini tamamlıyor ve bulabileceğiniz objeleri bularak da bu anne bölgenin toplanabilir bütün eşyalarını elde edebiliyorsunuz.
 
Çevreden bulduğumuz eşyalar hikaye konusunda bilgi veriyor
 
 
 
Oyun içerisinde üstte bahsettiğim üzere üç Temel ögesi bulmakla yükümlüyüz. Bu bulabileceğimiz ögeler ortasında günlükler, parlayan obje ve Sıkıntı çekirdeği yer alıyor. Olağan ki Sıkıntı çekirdeği harici öbür objeleri envanterimize alabiliyor ve günlüğümüze bu objeleri kaydedebiliyoruz. Oyunda muhakkak başlı bulduğumuz objelerle belirli bir hikaye oluşturuyor ve 3-4 Tane günlük bulduğumuzda da Şayet bu günlükler tıpkı kategoride ise bizlere bir hikaye kırıntısı sunuyor. Bu hikaye kırıntısı ile birlikte buralarda neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyor ve hasebiyle objeleri toplamak epeyce Ehemmiyet arz ediyor.
 
Ancak oyundaki hikaye olayı bizlere daha Fazla şiirsel bir formda aktarılmaya çalışılıyor yani düz bir biçimde cümleler kurulmuyor. Daha Fazla felsefi ve şiirsel cümleler karşımıza çıkan bu hikaye metinleri ile olayın özünü kavrayabiliyoruz ve Tuhaf olayların yaşandığını kestirebiliyoruz. Oyun içerisinde bulduğumuz bu günlüklerle birlikte Türlü öykülerin kilidini açabiliyor, bu öykülerin kilidini açtığımızda da anne kıssanın temelini öğrenmeye çalışıyor ve bu bulunduğumuz kentte bölgede neler olup bittiğini öğrenmeye başlıyoruz.
 
Oyunu kıssası için oynamıyoruz
 
 
 
Oyun içerisinde elbette bizlere arka planda bir hikaye sunuyor lakin bu hikaye benim açımdan tatmin edici boyutta değil. Zati hikaye sunumu vesaire üzere mekanikler de beklemeyin. Oyunda karşınıza çıkan Aralık sahnelerde de rastgele bir konuşma geçmiyor ve bu Uzaklık  sahneler genelde iki kardeş ortasında kameranın sağa sola gitmesi biçiminde oluyor. Oyundaki bu sekanslar dışında rastgele bir Uzaklık sahne bulunmuyor yalnızca etrafı keşfettiğimiz esnada o yapının sağını solunu gösteren bir kamera açısı yer alıyor.
 
Hikaye konusunda birinci oyunda neyse ikinci oyunda da aslında o. Yani Fazla Çok bir değişiklik yer almıyor. Gerek hikaye sunumu gerekse hikaye söz hayli zayıf bir halde karşımıza çıkıyoruz. Aslında Müstakil bir imal olduğundan Dolayı rastgele bir beklentim olmadan oyuna giriş yaptım. Münasebetiyle Beğeni almaya baktım ve sizin de bu biçimde bu oyuna girmenizi tavsiye ederim.
 
Beklentiniz olmadan oyunu oynayın
 
 
 
Eğer birinci oyunu bir biçimde oynadıysanız yahut oynamadıysanız bu ayrım etmez bu oyuna giriş yapmak istiyor ve oynamak istiyorsanız beklentinizi düşük tutun ve rastgele bir beklentiniz olmadan oyuna iç olmaya çalışın. Müstakil bir geliştirici tarafından bizleri sunulan bu üretim içerisinde Fazla üstün grafikler ve animasyonlar bulunmuyor ve kendinizi Daimi olarak tıpkı şeyleri yaparken buluyorsunuz. Oyunda yapacağınız şeyler kısıtlı bir formda karşımıza çıkıyor ve bu kısıtlı şeylerle birlikte oyunu tamamlamaya uğraşıyoruz.
 
Oyun içerisinde yapabileceğimiz şeyler etrafı keşfetmek, makul yapıların içerisine girerek Türlü günlükleri toplamak, anne bölgeleri keşfederek buralara tırmanıp Sıkıntı çekirdeğini merkeze yerleştirmek ve daha fazlası yer alıyor. Lakin bunlar Doğal ki Daimi olarak yaptığımız şeyler olduğundan Dolayı sıkılabilirsiniz. ek olarak oyunun ilerleyen kısımlarında da rastgele yeni bir mekanik eklenmiyor. Hasebiyle oyunun sonuna kadar tıpkı şeyleri yapıyoruz bu da Alışılmış ki bir yerden sonra bizleri bayabiliyor. İster oyunu bir anda oturup bitirin isterseniz de Aralık orta mola vererek bitirin yaklaşık olarak 5-6 saatlik bir oyun tecrübesini bizlere aktarıyor diyebilirim.
 
Kısacası oyundan rastgele bir beklentiniz bulunmasın. Gerek hikaye konusunda gerekse animasyonlar ve grafikler konusunda düşük beklentiyle oyuna giriş yapın. Zati oyunda aşikâr başlı animasyonlar ve mekanikler yer alıyor. Bu animasyon ve mekaniklerle birlikte oyuna tamamlayıp rafa kaldırabilirsiniz.
 
Çevrede keşfedilecek yapılar bulunuyor
 
 
 
Oyun içerisinde üstte da bahsettiğim üzere Ufak teknemize atlayarak bu sular altında kalan kenti keşfediyor ve Çeşitli yapıların yanına yanlışsız giderek onların ne olduğunu görebiliyoruz. Oyunda Yine sağda solda belli yapılar bulunuyor ve bu belli yapılara keşfedebiliyor ve bunların ne olduğunu öğrenebiliyoruz. Bu yapıların yanında etkileşime geçebileceğimiz kısımlar bulunuyor, etkileşime geçtiğimiz anda da yapıların tanıtımı bizlere sunuluyor ve Doğal ki rastgele bir altyazı vesaire yok. Yalnızca yapının etrafında bir kamera dönüyor ve bu yapının ne olduğunu büsbütün anlamaya çalışıyoruz.
 
Oyun içerisinde bu üslup keşfedebileceğimiz onlarca yıkık dökük yapılar bulunuyor ve bunları da keşfetmek büsbütün bizim işimiz oluyor. Oyun içerisinde etrafı keşfederken sular üstünde ilerliyor, bir yandan kentin geçmişini araştırıyor  ve farklı yapılar ortasında git gel yapıyoruz. Fakat bu yapıları keşfetmek sizi rastgele bir artı sağlamıyor yalnızca oyunda yer Meydan aşikâr başlı kısımların keşfini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Şayet muvaffakiyetler konusunda takıntınız Mevcut ise etraftaki her şeyi keşfedebilir ve bütün keşfedilebilecek şeyleri keşfettikten sonra bu başarımları elde edebilirsiniz. Lakin yalnızca muvaffakiyetler için işinize yarayabilir diyebilirim.
 
Oyun içerisinde aksiyon ve dövüş sistemi yer almıyor
 
 
 
Keşif, macera ve gizem ögelerinin bir ortaya geldiği ve harmanlandığı bu yapının içerisinde aksiyon ve dövüş mekanikleri yer almıyor. Hasebiyle oyun içerisinde ardınıza yaslanıp eğlenceli vakit geçirmeye bakıyorsunuz. Oyunda yalnızca etrafı keşfedebiliyor, Çeşitli yıkık dökük yapıların içerisine girebiliyor, buraları araştırabiliyor, bulmacalarını çözebiliyor ve bu binayı büsbütün bitirmeye çalışıyorsunuz. Oyun büsbütün bundan ibaret ve rastgele bir dövüş yahut aksiyon sisteme yer almıyor. Yani karşınıza rastgele bir Hasım yahut tehlike çıkmıyor. Hasebiyle bu bahiste rahat bir biçimde etrafınızı keşfedebiliyor ve oyunu tamamlamaya uğraşıyorsunuz.
 
Sırtınızı yaslayarak oynayabileceğiniz ve etrafı Daimi olarak keşfedebileceğiniz bu üretim içerisinde çokça sular altında kalmış bina, Tuhaf yapılar, keşfedilmesi gereken hayvanlar ve daha fazlası yer alıyor.
 
Gece gündüz döngüsü
 
 
 
Submerged: Hidden Depths içerisinde geçirdiğimiz vakit boyunca gece ve gündüz döngüsü de bulunuyor. Olağan gece gündüz döngüsü gerçek saatle işlemiyor ve oyun içerisinde yaptığımız atılımlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Oyunda aşikâr bir vakit geçirdikten sonra hava kararabiliyor yahut daha evvelden hava kararmışsa gündüze çevirebiliyor. Münasebetiyle oyun içerisinde gece ve gündüz döngüsü yer alıyor ve bir anda kendinizi güneş ve görünümün altında bulurken bir anda da karanlık ve ay ışığı altında bulabiliyorsunuz. Oyunun bu biçimde hem atmosferi değişiyor hem de farklı ışıklandırmalar altında oyunu bitirmeye uğraşıyorsunuz.
 
Oyun içerisinde Yine dinamik yağışlar bulunuyor. Yani oyunda bir yandan güneş açarken öteki yandan Birden bir biçimde kara bulutlar önünüze gelebiliyor ve yağmurun başlamasına sebebiyet verebiliyor. Oyunda hasebiyle bu stil mekanikler bulunuyor ve bir anda ortamın – atmosferin değiştiğini görebiliyorsunuz. Bu da oyuna hoş bir değişiklik ve çeşitlilik katmış durumda. Farklı farklı renk paletleriyle ve farklı döngülerde oyunu oynamak sahiden de hoş olabiliyor.
 
Özelleştirme sistemi
 
 
 
İlk oyunda olmayan lakin ikinci oyunla birlikte eklenen yeni bir mekanikten bahsetmek istiyorum. Bu mekanik de özelleştirme sistemi. Oyun içerisinde yer Meydan bu özelleştirme sistemi sayesinde karakterimizin saçını, kıyafetini ve Ufak teknemizin yapısını değiştirebiliyor ve özelleştirebiliyoruz. Alışılmış öncelikle özelleştirmek için bu objeleri etraftan bulmak ve anne bölgelerden toplanması gereken objeleri toplamak gerekiyor. Bu objeleri topladıktan sonra rastgele bir formda bir özelleştirme mekaniği bizlere sunuluyor ve bu sayede karakterin görünümünü yahut teknenin görünümü değiştirebiliyoruz.
 
İlk oyunda olmayan bu mekanik pek hoş bir biçimde karşımıza çıkıyor ve etrafı keşfetme ile birlikte bu özelleştirme sistemi içerisinde yer Meydan yeni görünümleri elde edebiliyoruz. Alışılmış oyun içerisinde her bir kısım için dört farklı özelleştirme seçeneği eklenmiş durumda. Yani saçınıza yalnızca dört farklı halde Şekil verebiliyor Tekrar üstünüze dört farklı formda kıyafet alabiliyor ve teknenizi de dört farklı formda özelleştirebiliyorsunuz. ek olarak her biri yalnızca görünümden ibaret yani oyun içerisinde size rastgele bir katkısı yahut ekstra avantajı bulunmuyor. Lakin Yeniden de çok hoş bir ekleme olmuş diyebilirim.
 
Oyuna genel bakış
 
 
 
İlk oyuna nazaran birçok mekaniği ve yeni içeriği bünyesinde barındıran Submerged: Hidden Depths’i toplamda 7.4 saatlik bir müddetle bitirdim. Siz olağanda 5 saatlik bir müddet dilimi ile bu oyunu bitirebilirsiniz lakin ben bütün başarımları elde etmek için ve etrafı büsbütün açmak için uğraştım. Siz de dilerseniz oyunu bu saat dilimleri içerisinde bitirebilir ve büsbütün kendinize nazaran bu saati ayarlayabilirsiniz.
 
Oyunun bütün özelliklerinden bahsettik ve kısaca toparlamak gerekirsem: Birinci oyuna nazaran Fazla daha Çok mekanik ve animasyon bulunuyor. Animasyonlar birinci oyuna nazaran daha akıcı bir halde karşımıza çıkıyor ve gerek karakterlerin tırmanış halleri gerekse koşu mekaniği daha akıcı olmuş. Fakat birinci oyununu incelemesinde bahsettiğim karakterin koşarken drift yapma durumu burada da yer alıyor. Yani sağa sola yanlışsız Birden devinim yaptığınızda karakterin o istikamete yanlışsız patinaj çektiğini hissedebiliyorsunuz. Bu benim açımdan bir Sorun yaratmadı lakin sizin açınızdan tahminen de Olumsuz bir niyetin temelini oluşturabilir.
 
 
 
Yine birinci oyuna göre karakterlerin çizimleri ve yapısı değişmiş durumda. Bunun dışında Yeniden karakterler daha Fazla çizgi stili bir yapıya bürünmüş ve kendimizi çizgi sinema içerisinde bulabiliyoruz. Birinci oyuna göre harita biraz daha büyümüş ve keşfedilecek alanların daha Çok olduğunu bu imal içerisinde görebilirsiniz. Birinci oyunu oynadıysanız Tekrar keşfedebileceğimiz Fazla daha Çok alanın, Fazla daha Çok hayvanın ve çözebileceğimiz Fazla daha Çok bulmacanın olduğunu burada görebilirsiniz. İçerik bakımından birinci oyuna nazaran daha Çok içerik sunduğunu söyleyebilirim.
 

Dolayısıyla sizde bu usul keşifle macera oyunlarını seviyorsanız, rastgele bir beklentiniz yoksa ve boş vakitlerinizi pahalandırmak istiyorsanız bu yapama bir göz atabilir ve deneyebilirsiniz. Oyunda yapacağınız şeyler kısıtlı olduğu için kısa müddette oyunu bitirebilecek ve tamamlayabileceksiniz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir